2009. május 2., szombat

Május 2. Szentpétervár


A leglenyűgözőbb város, ahol életemben voltam. Ezt az is alátámasztja némileg, hogy a fényképezőm memória kártyája (500 kép) másfél nap után betelt…Minden sarkon egy hihetetlen történelmi emlékmű, egy hajléktalan, és egy limuzin, ez Szentpétervár. Az Arisztotelészi hármas egység szabályai szerint szegénység és gazdagság egy térben, időben és eseményszálon fut az utcákon. Mindez tökéletes megvilágításban a Nap által, ami kb. este 11 körül megy le. Folyamatosan élvezhető színdarab, elég csak leülni egy buszmegállóban és nézni…mondjuk, ahogy a fekete taxik működnek…Egy felturbózott Lada áll kivilágítatlanul a buszmegálló mellett, egy nő kirakja a kezét (mintha stoppolna) erre a Lada megindul előre, ablak leteker, tárgyalás…Ablak vissza, nő inkább elballag, Lada a Lambadára visszatolat. Nagyit a család lekíséri, nagyi kirakja a kezét, Lada előre, tárgyalás, ajtó -akadva bár- de kinyílik, nagyi bele, család integet. Ladástul, nagyistul, hörgő motorostul el… Ez bevett gyakorlat, amúgy kis buszok rohangálnak a városban, amikre ha fel akarsz szállni integetned kell, egyébként ilyen szellemjáratok ezek, bárhol, bármikor, bármerre, de a legtöbbön van kalauz, akinél megveheted (meg KELL venned) a jegyet.
Katonát és tengerészt legalább annyit láttam az utcán,mint fényképezkedő menyasszonyt, ez a divat, hogy násznépestül mindenestül elvonulnak valamelyik nevezetességhez és műanyag pezsgőspohárból lefetyelnek, miközben készülnek azok a szééép emlékek, amiket majd lehet mutogatni később. A hölgyek ruházatáról inkább meséljenek a képek…
És ez általános…A nők 13 évtől a halálig úgy sminkelik magukat, hogy szerintem a Max Factor egy éves jövedelmének a 20%-át csak Szentpétervár adja. Az épületek, tárgyak és úgy minden sokszor már annyira giccses, hogy szép. Az egész város olyan, mintha egy nagy kiállítás lenne, mindenen egy kis arannyal, mer’ az jóóóó!
Carszkoje Szelo
Vérző Megváltó temploma
AURÓRATéli Palota (+Ermitázs)PicassoMatisse
Az épületeket és villanyoszlopokat mossák (pl. tűzoltó autóval), az utcákat is minden este. Érdekes, hogy rengeteg nőt láttam Magyarországon férfimunkának számító foglalkozást végezni, a felállványozott épületeket festik a magasban. Van munka bőven és akad is, aki elvégezze: 4-5 MILLIÓ ember él itt.
Mi 3 napot töltöttünk Szentpéterváron, ezalatt a főbb nevezetességeket megnéztük, Téli Palota( a benne működő Ermitázs Múzeummmal), Péter-Pál erőd, Feltámadás templom, Izsák székesegyház, Orosz Múzeum, Carszkoje Szelo…Nem maradt ki a naplemente a Finn-öböl partján.
Annyi mindent lehetne mesélni…Ez a város egyszerűen elképesztő, ha valaha is olyan problémátok adódna, hogy van pénzetek, de nem tudjátok hova utazzatok: SzentpéterVár!!!

(utalásféleképpen :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése