2009. május 27., szerda

május 27.

Gyerekek itt a vég... már babgulyással álmodom...
Pedig nem vagyok egy kolbászos szalonnás "Hej de Rutyu Rutyutyu" magyar, és ráadásul majdnem minden héten ellátogatunk a magyar lángososhoz, de szervezetem magyar sejtjei már fulladoznak az ilyen-olyan hiánytól, és folyamatosan magyar paprikáért kiáltanak, mindez hazám földjétől való meggondolatlan elszakíttatás miatt. Oh érzem ahogy a patriotizmus piros fehér zöld hullámai magukkal ragadnak és kifelé taszigálnak a Raatuse 22-ből. Már látom, hogy a fűszeres ételek hiánya szentimentalizmushoz vezet, ez lehetett a baja Kármán Józsefnek és Goethe-nek is...
A hosszú hallgatás oka a következő képlettel vezethető le: elromlott számítógép+az elmúlt 3 évben készült összes képem elvesztése+internethiány+leromlott egészségügyi állapot+rossz idő = Kezdődő depresszív állapot. Úgyhogy jobbnak láttam, amolyan szentimentálisan elvonulni (tudjátok... a fűszerek) és teljes odaadással megélni fájdalmam. Aztán valamennyire feljavult a gépem, vele együtt a testem (ugyan némi aggodalomra ad okot a kettő bioritmusának hasonlósága). Ráadásul ez a bejegyzés, amit most olvastok másfél hete íródott ( csak valamiért nem lehetett feltenni worldből, és most újra kell gépelnem az egészet) szóval nem tudom mondtam-e már, de ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚtálom a számítógépeket, ők is utálnak engem ezen már nem lehet változtatni (teszem hozzá ők kezdték a balhét nem én).
Visszatérve, a fájdalmam nem volt annyira mély, hogy ne járjak különféle eseményekre. A zöldségekre lehet itt panaszunk (erről még majd bővebben képekkel), de a kulturális élet lenyűgöző Tartuban. Van egy rendezvénysorozat: Kögös-mögös, ami magyar napokat takar (ugyanis ha beszélsz egy észttel és mondod, hogy magyar vagy, az első mondata ez lesz: kögös-mögös és vigyorog hozzá, sokuk azt hiszi, hogy ez jelent is valamit, mert számukra nagyon "magyarosan" hangzik, ezt a szókapcsolatot ők kreálták, ezzel jellemzik a magyar nyelv hangzását). Szóval a Kögös-Mögös-ön belül volt magyar táncház (hatalmas sikerrel), magyar folyóirat bemutató, magyar étel kóstolás, magyar koncertek, filmek... Voltak finn-napok is. Szégyen és gyalázat de a legnagyobb élményem egy pandának öltözött alak volt, aki csokikat osztogatott. Szerintem egy gyereket se hozott annyira lázba mint engem (kivételesen nem a csoki miatt), mert nagggyon cuki volt!!!
Emellett járunk magyar filmklubba (meggyőződésem, hogy a lakótársaink azt hiszik, valami vér nacionalista banda vagyunk, mert ha kérdezik hova mentek, sokszor kapnak olyasmi választ, hogy: magyar est, magyar filmklubb, magyar táncház). De voltunk pl. a múzeumok éjszakáján, ami csúcsszuper volt!!! Kb. 6 múzeumot jártunk végig, volt olyan, amiben már harmadszorra jártam, de még mindig nagyon érdekes. Mellékelek is pár képet.
Egyébként a hazautazásunk áttevődött, 4 nappal előbb érkezünk, ennek roppant racionális oka van: vizsgaidőszak. Sokszor mondják, hogy naiv vagyok, de néha magam számára is meglepő mennyire, valami utópisztikus gondolattól vezérelve felvettem az irodalom szigorlatot...Hát kb. 6-7 vizsgára és 1 szigorlatra lesz 6-7 napom. Ez a nyár is izgalmakkal kezdődik majd...Ezentúl csak úgy fognak hívni: Szvák Anna, A Rettegetttttt!!!
Mit tesz az emberrel az észt levegő?!

2009. május 2., szombat

Május 2. Szentpétervár


A leglenyűgözőbb város, ahol életemben voltam. Ezt az is alátámasztja némileg, hogy a fényképezőm memória kártyája (500 kép) másfél nap után betelt…Minden sarkon egy hihetetlen történelmi emlékmű, egy hajléktalan, és egy limuzin, ez Szentpétervár. Az Arisztotelészi hármas egység szabályai szerint szegénység és gazdagság egy térben, időben és eseményszálon fut az utcákon. Mindez tökéletes megvilágításban a Nap által, ami kb. este 11 körül megy le. Folyamatosan élvezhető színdarab, elég csak leülni egy buszmegállóban és nézni…mondjuk, ahogy a fekete taxik működnek…Egy felturbózott Lada áll kivilágítatlanul a buszmegálló mellett, egy nő kirakja a kezét (mintha stoppolna) erre a Lada megindul előre, ablak leteker, tárgyalás…Ablak vissza, nő inkább elballag, Lada a Lambadára visszatolat. Nagyit a család lekíséri, nagyi kirakja a kezét, Lada előre, tárgyalás, ajtó -akadva bár- de kinyílik, nagyi bele, család integet. Ladástul, nagyistul, hörgő motorostul el… Ez bevett gyakorlat, amúgy kis buszok rohangálnak a városban, amikre ha fel akarsz szállni integetned kell, egyébként ilyen szellemjáratok ezek, bárhol, bármikor, bármerre, de a legtöbbön van kalauz, akinél megveheted (meg KELL venned) a jegyet.
Katonát és tengerészt legalább annyit láttam az utcán,mint fényképezkedő menyasszonyt, ez a divat, hogy násznépestül mindenestül elvonulnak valamelyik nevezetességhez és műanyag pezsgőspohárból lefetyelnek, miközben készülnek azok a szééép emlékek, amiket majd lehet mutogatni később. A hölgyek ruházatáról inkább meséljenek a képek…
És ez általános…A nők 13 évtől a halálig úgy sminkelik magukat, hogy szerintem a Max Factor egy éves jövedelmének a 20%-át csak Szentpétervár adja. Az épületek, tárgyak és úgy minden sokszor már annyira giccses, hogy szép. Az egész város olyan, mintha egy nagy kiállítás lenne, mindenen egy kis arannyal, mer’ az jóóóó!
Carszkoje Szelo
Vérző Megváltó temploma
AURÓRATéli Palota (+Ermitázs)PicassoMatisse
Az épületeket és villanyoszlopokat mossák (pl. tűzoltó autóval), az utcákat is minden este. Érdekes, hogy rengeteg nőt láttam Magyarországon férfimunkának számító foglalkozást végezni, a felállványozott épületeket festik a magasban. Van munka bőven és akad is, aki elvégezze: 4-5 MILLIÓ ember él itt.
Mi 3 napot töltöttünk Szentpéterváron, ezalatt a főbb nevezetességeket megnéztük, Téli Palota( a benne működő Ermitázs Múzeummmal), Péter-Pál erőd, Feltámadás templom, Izsák székesegyház, Orosz Múzeum, Carszkoje Szelo…Nem maradt ki a naplemente a Finn-öböl partján.
Annyi mindent lehetne mesélni…Ez a város egyszerűen elképesztő, ha valaha is olyan problémátok adódna, hogy van pénzetek, de nem tudjátok hova utazzatok: SzentpéterVár!!!

(utalásféleképpen :) )